Stap 1
De melk wordt door de melkauto opgehaald bij de melkveehouders van FrieslandCampina. Dit is weidemelk van koeien die minstens 120 dagen per jaar minimaal 6 uur per dag in de wei lopen.
Stap 2
De weidemelk wordt door de melkauto naar de fabriek gebracht.
Stap 3
In de fabriek wordt de melk gepasteuriseerd (verhitten) en gestandaardiseerd. Voor het maken van 1 kilo kaas is 10 liter melk nodig.
Stap 4
Vervolgens voegen we zuursel en stremsel toe. Door het stremsel wordt de melk dikker en gaat er zich een massa afscheiden. Het zuursel maakt de kaas houdbaar en geeft smaak.
Stap 5
De melk is nu te verdelen in wrongel en wei. De vloeibare wei tappen we af en hergebruiken we. De vaste wrongel is de basis voor de kaas.
Stap 6
De wrongel persen we in een rond en plat kaaswiel, speciaal voor Milner.
Stap 7
Dan wordt de kaas gepekeld. Hiervoor wordt de kaas in een zoutbad gelegd voor de optimale smaak, stevigheid en houdbaarheid van de kaas.
Stap 8
Hierna brengen we een beschermend laagje aan. Deze beschermt de kaas tegen uitdroging en besmetting en zorgt ook voor de verdere rijping van de kaas.
Stap 9
Nu volgt het rijpen.
Stap 10
De kaas heeft 4 weken gerijpt, Milner Jong is klaar!
Stap 11
De smaak en geur veranderen…
Stap 12
De kaas wordt steeds rijker en sterker van smaak…
Stap 13
Ook de kleur van de kaas verandert: kaas is donkerder en harder naarmate hij langer ligt.
Stap 14
Alle kazen hebben een aantal maanden rijping nodig. Milner Extra Belegen ligt wel een half jaar op de plank.
Stap 15
De kaas gaat naar de supermarkt zodat jij van jouw favoriete kaas kunt genieten.