icoon van een koe

Stap 1

De melk wordt door de melkauto opgehaald bij de melkveehouders van FrieslandCampina. Dit is weidemelk van koeien die minstens 120 dagen per jaar minimaal 6 uur per dag in de wei lopen.

icoon van een melkbus

Stap 2

De weidemelk wordt door de melkauto naar de fabriek gebracht.

icoon van een thermometer

Stap 3

In de fabriek wordt de melk gepasteuriseerd (verhitten) en gestandaardiseerd. Voor het maken van 1 kilo kaas is 10 liter melk nodig.

Icoon van druppels

Stap 4

Vervolgens voegen we zuursel en stremsel toe. Door het stremsel wordt de melk dikker en gaat er zich een massa afscheiden. Het zuursel maakt de kaas houdbaar en geeft smaak.

icoon van een zeef

Stap 5

De melk is nu te verdelen in wrongel en wei. De vloeibare wei tappen we af en hergebruiken we. De vaste wrongel is de basis voor de kaas.

kaaswiel

Stap 6

De wrongel persen we in een rond en plat kaaswiel, speciaal voor Milner.

zoutbad

Stap 7

Dan wordt de kaas gepekeld. Hiervoor wordt de kaas in een zoutbad gelegd voor de optimale smaak, stevigheid en houdbaarheid van de kaas.

icoon van beschermend laagje om een kaas heen

Stap 8

Hierna brengen we een beschermend laagje aan. Deze beschermt de kaas tegen uitdroging en besmetting en zorgt ook voor de verdere rijping van de kaas.

icoon van kazen die staan te rijpen

Stap 9

Nu volgt het rijpen.

Gerijpte kaas

Stap 10

De kaas heeft 4 weken gerijpt, Milner Jong is klaar!

icoon van een geurige kaas

Stap 11

De smaak en geur veranderen…

Iccon van een kaas

Stap 12

De kaas wordt steeds rijker en sterker van smaak…

icoon van een kaas die donkerder is geworden

Stap 13

Ook de kleur van de kaas verandert: kaas is donkerder en harder naarmate hij langer ligt.

Rijpende kaas

Stap 14

Alle kazen hebben een aantal maanden rijping nodig. Milner Extra Belegen ligt wel een half jaar op de plank.

Milner kaas

Stap 15

De kaas gaat naar de supermarkt zodat jij van jouw favoriete kaas kunt genieten.

Bekijk ook: